esmaspäev, 16. aprill 2007

Nätsutrikk ehk õige jooksutempo

Laupäeva hommikul käisime Virgega Stroomi rannas jooksmas. Ilm oli hüper-super-ilus ja väga soodne jooksmiseks :) Selle jooksu ajal katsetasin paari asja enda peal.
Katse 1
Kuna ma pole veel välja mõelnud süsteemi, kuidas endaga jooksu ajal mingisugust keelekastet kaasas vedada, siis proovisin enne jooksu end vedelikuga varustada. Jõin hommikul klaasi õunamahla ja sõin ühe banaani :) Kaasa võtsin lahjendatud õunamahla pool liitrit. See kulus kõik tee peal Stroomi randa ära. Jooksu ajaks ei jäänud enam midagi järele. Lühidalt siis, enne jooksu panin umbes 750ml vedelikku hinge alla pooleteist tunni jooksul.
Katse 2
Nii mõnedki on uurinud, et kuidas leida õige jooksutempo. Meie treener Rein Raspel soovitas jooksu ajal nätsu närida. Kui närimine ei ole ebameeldiv ja vastik jooksu ajal, siis on tempo hea ja paras.
Mina tavaliselt suur nätsusõber pole. Aga laupäeval proovisin ära selle nätsutriki :) Tavaliselt pikematel jooksudel kipub suu kuivama. Ei tea, kas veepuudusest või lihtsalt suu lahti sisse-välja hingamisest, see selleks. Igatahes, panin siis enne jooksu nätsu suhu ja närisin vapralt kuni lõpuni :)
Tulemus 1
750ml - tundub päris suur kogus, aga kõhus loksuma ei hakanud küll midagi.
Jooksu ajal ei tundnud kordagi janu. Varbad ei ilmutanud ka mingisugustki märki, et tahaks ära surra. Jooksu ajal ei tekkinud ka vajadust end kergendama minna... :) Seega, tundub nagu oleks vedelikku just parasjagu saanud.
Tulemus 2
Üldiselt, jooksu ajast ei mäleta, et nätsutamine kuidagi häirinud oleks. Ei mäleta nätsutamist ennastki. Järelikult oli tempo hea. Mida ma veel märkasin, oli see, et pidevast mälumisest (tegevus, mis teadupärast eritab sülge) ei tekkinud ka suukuivamist.
Kaks probleemi ühe jooksuga :) Ma ei tea, kas kahe asja koosmõjust või kuuseisust... oli mul väga mõnus joosta. Ei tekkinud janu, ega suukuivamist :)

6 kommentaari:

Oliver ütles ...

Sõdurid näiteks laulavad jooksu ajal, et hingamine paigas oleks. Kui jooksu ajal enam lauda ei jaksa, siis on tempo liialt suur.

raimo ütles ...

Kuuldavasti võib suure pingutuse järel või ajal õunamahla joomine tekitada mõningaid huvitavaid reaktsiooni kõhus. Et kuidas nüüd öeldagi, lippab kui konveieril vms :-) ise eelistan miskit spordijooki - apteekides müüakse mingi eesti tootja tehtud pulbrit, millest saab siis segada joogi kokku. sellise, hmm, sidruni-virsiku-apelsiini maitsega. aga ettevaatust, samalt tootjalt (ja ka teistelt) on ka terve posu proteiini ja valke sisaldavaid spordijooke, need on rohkem jõumeestele..:-)

Rivo ütles ...

mahla ja spordijoogi vahe on veel selles, et viimane sisaldab igasugu vajalikke aineid, mida näiteks jooksu ajal (a la soolad jms) või hiljem taastumiseks vajad ehk lihtsustavad kas trenni või trennijärgset taastumist. seepärast neid muul ajal ei soovitatagi.

Kuutydruk ütles ...

Spordijoogid, pulsikellad, imejalanõud... huvitav, kuidas need vanad kreeklased küll joostud said...? :)
Üldiselt minu põhimõte on, et mida vähem keemiat ma omale teadlikult sisse ajan, seda parem :)

raimo ütles ...

Ehee, kuidas vanad kreeklased jooksid. noh, näiteks see mees, kes maratoni lahingus võidust pärslaste üle ateenasse teatama jooksis, kooles pärast teate edastamist koha peal :-) vaevalt et seal muidugi ka spordijook ja pulsikell oleks aidanud...:-)

BBH ütles ...

Mina kasutan alguses rütmi loomiseks muusikat. Enda jaoks on kiirema rütmi loomiseks üheks parimaks Mehe Mehe Sõbra laul, just oma vahelduva bassiga. Kui kord rütm käes, siis lähen muusikalise kavaga edasi.