kolmapäev, 18. aprill 2007

Elagu joomine vol 2

Avastasin ka laupäeval rajal joomist. Hangitud Adidase kabuur väikeste pudelitega  (midagi sarnast) on enamvähem kasutatav. Väidetavalt spets jooksmiseks disainitud, aga materjal on veniv, mis tähendab, et puusale 
alla venitatuna hakkab liikudes ülespoole nihkuma ning tuleb jooksu ajal tihti kohendada. See on ebameeldiv osa. Muidu võimaldab distantsile kaasa võtta ca pool liitrit vedelikku ning erinevalt näiteks pooleliitrisest pudelist ei hakka vedelik loksuma ja seeläbi häirima. Väikseid pudeleid lihtsam haarata ja hoida ka.

Erinevatel andmetel vajab keha aeroobset trenni tehes tunnis ca pool liitrit kuni liiter vedelikku, et veepuudust ei tekiks ning organism vajalikud ained ja vedelikukoguse kätte saaks. Laadisin raskust peljates vaid veerand liitrit spordijooki kaasa ja plaanisin iga 10 minuti tagant lonksu võtta. Väike matemaatiline viga ning lonksu suuruse mõõtmatajätmine ja 2.16st viimased pool tundi ikkagi kuivasin.

Aga vahe oli küll, jalad ei olnud lõpuks nii tuimad ning teel krampideni kui ilma vedelikuta joostes. Järgmisel korral siis täislaadungis.

Paar küsimust on tekkinud, mida juua. Vesi pidavat kõige paremini imenduma. Samas ei sisalda see vajalikke aineid, mida organism higistades välja viskab. Et soolad, süsivesikud jms saab kätte spordijoogist. Ise eelistan kodumaist Arcticu oranži spordijooki, aga ka Isostar ning Gatorade on täitsa joodavad.

Pulbrist segamise asemel ostan suure pudeli ja siis jagan selle mitme trenni peale ära. Pulbrist miksimise häda on see, et valmisjook säilib ca 24h, aga ma tihti ei tea, kui palju konkreetsel trennil vaja läheb. Harjumise asi ilmselt.

Aga ca 300-400 ml jooki 20-25 minutit enne trenni (palju varem ei ole mõtet, sest siis ei püsi vedelik kehas ja tekib juba vajadus tualeti järgi) ning 500 ml peale trenni kulus laupäeval lisaks rajal lonksamisele ära. Kui rajal õiges koguses juua, siis ei pidavat peale sooritust väga janu olemagi.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuskohast sellise vöö hankisid? On seda mõnes poes kohapeal või peab netist tellima?

Rivo ütles ...

Rademarist, selle keti kauplustes oli neid veelgi. konkreetne mudel oli vist Adi oma ja maksis 240 krooni. Nike`il ja Asicsil oli ka miski versioon, aga maksis üle 500 krooni.

muidu ühe pudeliga versioonid maksavad alates 130st kroonist.

Oliver ütles ...

Ise keedan jooke Isostari pulbrist kokku ning võtan selle pooleliitrise isostari pudeliga kaasa. Kas siis jooksma või rattaga sõitma.
Rattaga sõites võtan iga 15 minuti järel ühe suure suutäie. Joostes samamoodi ainult et väiksemate lonkusudega.

Pudelikandmisel vahetan kordamööda kätt. Nägu väike musklitreeing lisaks jooksule. Üle ei jää tavaliselt midagi, sest pärast venitades ja võimeldes võtan seetõttu suuremad lonksud kui midagi on veel pudelisse jäänud.

Kunagi ühel jalgrattaspordi teemalisel loengul soovitati Polari kella omanikel isegi kella sisse "äratused" või meeletuletused seadistada, et mingil juhul ei unustaks maastikurattavõistlustel suures stardituhinas vedeliku tarbida. Pikema distantsi peal maksab "kuivale jäämine" tugevat kätte ja hiljem distantsi jooksul on sellest raske taastuda.

Anonüümne ütles ...

see, et spordijook pulbrist segamisekl halvaks läheb ei tohiks küll karta. Ise segan jooki tavaliselt poole liitri kaupa, ja ühe pikema treeningu jaoks läheb seda kraami 1,5-2+ liitrit. millest siis jooksu ajaks kaasa võtan 0,5 l ja peale jooksu tarbin ülejäänud. Joostes joon esimest korda 5. km ja seejärel iga 3 km tagant. Varem ei kandnud jooki kaasas alla 15km jooksul kuid viimasel ajal võtan joogi kaasa ka juba üle 11km jooksude puhul. Pulbrist segatud jook on mugav ka nt sellepärast, et saad valmistada just endale sobiva kangusega segu, poes müüdavad valmissegud mulle küll enamuses maitse poolest väga meeldivad, kuid on jooksu ajal tarbimiseks liiga kanged/maitsekad ja see häirib. Lisaks on pulbrist valmistatud jook odavam kui valmisseguna osta.
Maratoni treeningu suhtes ma arvan, et on üldse raske vedelikku ülejuua nii enne kui pärast treeningut-vahel tuleb vedelikku tarbida ka siis kui otseselt janu pole.