reede, 16. november 2007

Kasinam suusailm ehk 170 päeva Helsingi poolmaratonini

Sarjast uusi rekordeid ehk nii hilja, napilt vastu talve ei olegi väljas vudimas käinud. Kolmapäevane rutiin Rauliga tiiru teha aga ilmast ei hooli ja nii olimegi nädal tagasi 12,9 km talve (lumi ja tuul, paar miinuskraadi) meelevallas ja eile tegime õues tempojooksu 6 km jagu. Viimane on muide värskes õhus hoopis teine tera, hallis kerkib pulss kõrgele ja on veidi vastik.

Muidu on moraal, et külmaga väljaminek nõuab vaimult kergemat motiveerimist paaril esimesel korral, aga siis käib kõik juba inertsist. Isegi spetspükse-jakki pole tarvis enne suuremaid külmakraade. 0 ja paar miinust kannatab veel jooksusärk-fliis-kilekas hästi ära. Tuulega muidugi tuleb juba soojematele vammustele mõelda. Lumega samas on hästi pehme lipata. Niiet uusi kogemusi rutiinile sekka.

Peale Berliini ca 30 treeningu jagu liigutatud ja hetkel olen nelja treeningu juures nädalas - kolm jooksu ja üks ujumine. Ajaliselt, lihaste venitamisi arvestamata, ca 5,5 tundi. Jooks sisaldab sellest nädalast uuesti tempot 6 km (ca 5 min/km), ülejäänu on põhjaladumine ca 38 km. Juurde ka selg-kõht ning mõned jooksuharjutused. Sääred ja päkk vajab tugevdamist, muidu hakkab jälle häda tegema. Üldiselt võtan praegu väga piduriga ja rahulikult, pigem veidi kasinam tulemus kui et üldse teha ei saa.

Rutiini olen korralikult hoida suutnud ning ohverdanud pigem a la kinoskäigu vms, aga jooksusussid olen ette nähtud päeval jalga ajanud. See, kui saab hädata harjutada, on suur motivaator. Hea enesetunne ning paranev vorm samuti. Näiteks olen puhkehetkil kogenud pulssi 47.

Kui kevadel olin skeptiline ühistreeningute suhtes, sest pikamaajooks on kohati üsna individualistlik ala, siis nüüd olen teist meelt. Trenne jagades on palju lihtsam end joonel hoida, saab lobiseda ja muidu igavaks muutuv teekond ei käigi eriti pinda. Et seda suurem respekt nendele, kes üksi suudavad moraali hoida ning trenni teha.

Loodan lähiajal aega leida, et Berliini kaadreid üles panna ning blogiga seotud mõtted ka tegudele lähemale viia.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Olen ise ka I aastat korralik jooksja ja lein selle juures huvitavaid faktoreid. Nimelt soojadel suvepäevadel treenimisega oli kuumasid ilmasid palju lihtsam taluda, kui varem ja sama on ka talvel jooksmisega ehk külma taluvus on kordi paranenud. Kui juba -5 käes siis viskan soojapesu alla aga muidu jooksen vaid särgi ja kilekaga.
Ise olen puhkepulsi 39 peale saanud :D