esmaspäev, 18. jaanuar 2010

hakkab looma

kuu aega saab peagi suusatatud ja laupäeval tõdesin, et hakkab tunnetus tulema. kasin on selle kõige juures ainult määrimine, sest eelmisel nädalal alla pandu kehtib umbes 10 kraadi soojemas kliimas kui tänane (õhtul kuni -15). seda andis laubal tunda ka, kui ei olnud ikka päris see. tegelikult on hea, miinusmärgiga temperatuuri lubab mõneks ajaks.

laupäeval aga kogesin esimest korda ka seda, mis tähendab täis rada. ehk miski suusaüritusega samal ajal Piritale sattudes oli koha leidmisega täitsa tegu. tipuks kujunes pereisa, kes oma last kelguga keset suusarada vedas (jäljed järel) ega eest ära astuma kippunud. sõnatuks võttev.

muidu Nõmme vs Pirita duellis annan hääle Piritale - näiteks klassikarada on siin tugevam ja rajapõhi ning -serv kõvem ehk tõukel ei vaju suusakepp kraavi nagu Harku ringil kippus juhtuma.

ja, kui uisutamine istus rohkem päevasel ehk valgel ajal, siis suusatamiseks sobib rohkem pimedus. kirev taust kippus tähelepanu rajalt ära võtma.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma ka määrin kord nädalas suusad ära, nii klassika, kui ka uisusuusad. Määrin mitu kihti, et all püsiks. Seda seepärast, et määrimine võtab kaua aega. Siin on oluline, et ilm püsiks stabiilsena. Näiteks eelmine nädal määrisin suusad külma ilma peale, aga kuna pühapäeval keeras äkki -20 pealt -2 kraadini, siis suusk ei toiminud. 2päeva hiljem -9 kraadi juures juba toimis sama määre ideaalselt.

Riho ütles ...

Neile kelgutajatele tuleb paar karmi õpetliku sõna öelda, siis lähevad rajalt ära.
Ja ma tean, mida tähendab määrimisega puusse panna.Võib-olla kõige kindlama peale minek on mitte määridagi.

Rivo ütles ...

sel nädalal peaks suht lollikindel määrida olema, lubab stabiilset külma. eks tuleb vaikselt endal ka katsetama hakata, mis ja kus.

Riho, just, lihtsalt ignorantsus suudab veel üllatada. Sildid ju Pirital igal pool üleval. Õnneks on seal rada tugevam kui Harkus, kus iga astutud jälg jääb näha.

Lauge või laskuva profiiliga rajal ilmselt kindlam küll määrdeta lasta.

Kidra ütles ...

Ilma pidamiseta üle 20 km klassikat sõita (isegi laugel profiilil) nõuab vist ülikõva füüsist ja hirmhead tehnikat.

Ma olen treeninguteks kasutanud juhuslikult spordipoest leitud/soovitatud n.ö. kiir määret. See ka ei jäätu. Mõneks ajaks abiks.

Kui ma ise alustasin klassika harjutamist, siis kasutasin sellist asja nagu teip klassika sõiduks. On suht lollikindel ning ei nõua pidevalt hooldust. Lasin selle paigaldada A&T Spordi proffidel. Vastavalt ilmale oli siis suusk kas ideaalne või hella pidamisega, aga päris kehva suuska nagu polnudki. Ning trennis pole see ju ka nii oluline alati.

Anonüümne ütles ...

ilma pidamismäärdeta, mis klassika see on? Siis nagunii suusad ei pea. Nõmme esimesel 5km ju kuidas sa muidu tõusudest üles saad. Kääris jooksmine pole klassika. Määrdega võib siis kahtemoodi puuse panna-kas suusad üldse ei pea, või hullem variant, kui kinni määrid. Näiteks sulailmaga paned kliistri alla, aga oh õnnetust hakkab lund sadama....ongi klombid all.

Lauri.

Anonüümne ütles ...

Vigade vältimiseks olen loonud endale andmebaasi, kus kirjas millised olid raja ja ilmastikuolud.mis määre alla läks ja kuidas siis vastavates tingimustes libises -pidas. Tänu sellele on 2 aasta jooksul õnnestumisprotendid oluliselt kasvanud.