reede, 13. aprill 2007

Põlved

Mul pisike probleem oma põlvedega. Nimelt nad valutavad kergelt.
Esimest korda märkasin seda, kui olin jooksnud oma esimesed 8km järjest. Seisma jäädes tundsin, et põlved on valusad. Peale jooksu tegin korralikult venitusi, mis valu leevendas ja päeva peale läks valu hoopis üle. Siis tuli uus nädal ning nädala sees jooksin ainult lühemaid otsi (mitte üle 5km) ning põlvevalu lühikestel trennidel tunda ei olnud. Aga nii kui teen pikemaid otsi nagu 8km ja selle nädala esmaspäevane 10km, hakkavad põlved tunda andma. Õnneks mitte jooksu ajal, aga peale jooksu. Venitades mingil määral valu taandub, kuid mitte täielikult. Valu annab end tunda veel järgmisel päeval näiteks trepist üles-alla käies. Üks soovitus võiks siis olla "ära käi trepist" :) aga mina tahan trepist käia, lift on kurjast :P
Ise loodan, et see läheb lihtsalt üle. Et mingist hetkest kui treenitus kasvab, siis lihtsalt enam ei hakka valutama. Kuna ma praegu ikkagi suht vähetreenitud ja enne maratoniks treenimist jooksingi ainult lühikesi otsi, siis praegune suht järsk intensiivsuse kasv põhjustabki seda valu. Omaarust ei ole kilomeetreid just järsku kasvatanud. Paari-kolme km kaupa nädalas.
Mis teadjamad jooksjad arvavad? :) Mis teha? Kas oodata või rääkida mingisugusele (spordi)arstile...?

9 kommentaari:

Vali Dool ütles ...

Minul on ka põlvedega väga halvasti, algas täpselt nagu sinul, et alguses veidi. A nüüd on ikka päris valus.

raimo ütles ...

eks see on sellest järsku ja palju alustamisest, põlved pole sellise koorumusega korraga harjunud. Ma ei mäelta täpselt, aga koorumuse vahe jooksul ja käimisel põlvedele oli kordades.

Äkki tasuks käia ära mõne spordiarsti juures. Ajakirjandusmajas on artroskoopia kliinik, seal töötab (vanasti vähemasti oli) Madis Rahu, hea arst, tänu kellele on minu mõlemad põlved jälle enam-vähem korras (lõikas ristatissidet). aga jah, tasuks enne suurt rassimist äkki konsulteerida, muidu võib põlved päris tuksi keerata.

BBH ütles ...

Just- kas a) liiga suur koormus korraga, voi b) ehk liiga trampiv jooksusamm.
Aasta eest olin sama probleemi ees, kui umbes kuu aja jooksul hakkasin 3-4x nadalas jooksma ja 1-2x jalgpalli mangima. Sel aastal seda probleemi enam ei ole.

Rivo ütles ...

sammust oleneb tõesti palju. pikal distantsil peaks samm olema hästi madal ja sujuv rullumine pinnasel.

Kuutydruk ütles ...

No ma ise arvan, et mu samm ei ole väga trampiv. Jooksen nii, et enne panen maha päka ja siis kanna. Jalaskännil öeldi isegi, et enne läheb maha jala välisserv... Tempo on jooksmisel ka suht aeglane ja rulluda proovin ma ka :)
Ma ise arvan ka, et see on lihtsalt koormuse järsust tõusust. Täna näiteks läks jooks täitsa mõnusalt. Natuke valutasid, aga nõrgemalt... Äkki läheb lihtsalt üle iseenesest.

raimo ütles ...

Muuseas, see ise üleminek on ka suht tõenäoline. Kui mõned aastad tagasi uuesti jooksma hakkasin, oli mul sama jama. eks isu oli suurem kui keha vastu pidas. aga mõne aja pärast asi leevenes tunduvalt.

Rix ütles ...

Sama probleem siinpool.
Sai käidud eile jooksmas, kusjuures jooksu tihedus ja koormus suurenenud.
Ja lõi distantsi keskel valu põlve, pane kasvõi puupulk hammaste vahele et oleks mida läbi valu hammustada.

Kõige parem oleks jalale vist rahu anda ja siis vaiksemas ja pehmemas tempos jätkata.

Olge tublid

Anonüümne ütles ...

Kui alustasin jooksmist, siis ilmnes samamoodi sellega koos põlvevalu. Põhjuseid miks see minu puhul ilmnes oli palju-hakkasin jooksma peale pikka spordist eemal olekut, olin liiga raske ja põlved said suure koormuse, pingutasin vanast harjumusest üle ja koormus lihtsalt oli liiga suur+ siis jooksin alguses jalgpalli mängimiseks mõeldud jalanõudega. Ostsin seepeale endale sellise elastikust torulaadse põlvekaitse ja spetsiaalsed jooksujalanõud-nende koosmõjul ka aja pikku kõik need probleemid põlvedega lahenesid ja sain oma esimese maratoni ka ilusti ära joosta. Samas nägin tol ajal kuidas kaks sõpra kohe mõne jooksutreeningu järel oma põlvedega kimpus olid ja isegi pikema pausi järel jooksuga tegeleda ei saanud. See, on natuke su see vanade kreeklaste teema, et eks nemad omalajal said ilma igasuguste vidinateta joostud niiõelda, aga sul ei ole mingit põhjust jätta kõrvale need abivahendid mis on tänapäeval olemas ja muudavad su jooksmise kergemaks, nauditavamaks ja aitavad vigastusi ennetada....spetsiaalselt jooksuks mõldud varustus ja õunamahla asemel pigem isotooniline jook:)

Anonüümne ütles ...

Asfaldil joostes peaks olema geel-patjadega spets jooksutossud. Ise eelistan joosta metsarajal + geeltossud. Ilma geelpatjadeta maastikutosse kasutan ainult päris võsas orienteerumisel. Ja jalg peab ikka rulluma, mitte päkal maanduma!