kolmapäev, 30. jaanuar 2008

How fast can you go?

Raivo mainis ükskord, et pingelistel aegadel on trennisoov ja –huvi suurem kui muidu. Nii ongi. Paar päeva on pingelisemalt kulgenud ja nii olengi õhtuti toimetusest lahkudes jooksusussidele ja „oma rajale“ mõelnud. Eile hoidsin end tugevasti tagasi (taastuspäev ja -nädal) ja venitasin õhtul hoopis kodus. Täna saab nats torust tühjaks lasta – tempojooks.

Rajale lähed veel töömõtetega, aga trennist laekudes on pea tühi, lihastes väsimus ning voodisse kukkumine peab olema hästi sätitud, et poole langemise pealt uinununa ja üles põrgates põrandale ei maanduks.

Natuke teisest, veidi kiiremast ooperist ka. Põnev lugu ilmus ajakirjas Distance Running (panen õhtul kodus siia lingi, kuidas PDFile ligi saab), mis võtab kord kvartalis kokku maailmas toimunud olulisemad-suuremad jooksuüritused. Pärast Berliini maratonil Haile Gebrselassie poolt purustatud maailmarekordit (2:04:206) hakati uuesti rääkima teemal „millal inimene maratoni alla kahe tunni jaksab joosta“. Osad spekulatsioonid lubavad aastast 2012. „Uudisteportaal“ News Of the Future pakub aastaks 2030 ja välejalgseks Etioopia imelast Demeke Rettat.

Igatahes kirjutab lugu sellest, millised on Haile võimed ja VO2 max (ehk maksimaalne hapnikutarbimine ehk aeroobne võimekus. Mida kõrgem VO2 näitaja, seda parem aeroobne töövõime) näitaja praegu. Loo autor leiab, et ideaaltingimustes ning olemasoleva VO2 baasil suudaks Haile juba praegu joosta aja 2.01. VO2 näitaja tal ca siis 82-84 ühikut.

Dubai maratonil paar nädalat tagasi Haile uut rekordit prooviski, kuid distantsi esimeses pooles saavutatud liignekiirus (30 sekundit) maksis lõpuks kätte ja tulemuseks ta enda 2007. aasta septembris joostud maailmatulemusest pea 30 sekundi võrra kasinam tulemus.

Mu VO2 Max näiteks oli eelmisel aastal koormustestil vaid 54. Raivol, kelle parim maratoniaeg 3:30, paari ühiku võrra kõrgem. Teoreetiliselt peaks sellise näitajaga ka alla kolme tunni jõudma joosta. Dr Karu rääkis, et mõnevõrra saab seda näitajat ka trenni tehes tõsta, kuid palju mängivad siiski rolli geenid ja pärilikkus ehk võid küll tahta, aga looduse poolt pole sulle antud. Nii ootangi põnevusega kevadet, et näha, kas aastane (mõnevõrra lünklik küll) treening on tulemust parandanud või mitte.

Kes ja millal maratonis maagilise kahe tunni piiri alistab, on aga sama põnev ootus. Kusjuures, erinevate arvutuste ja analüüside põhjal on 1:48:25 piir, millest inimene ei ole võimeline kiiremini maratoni jooksma. Matemaatika häda kipub teinekord olema ainult see, et ta ei arvesta ei temperatuuri, tuult, hommikust enesetunnet ega jooksja puhkamist. Näis.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen 17-aastane ja minu VO2 max on 74 (aasta varem näitas tulemus 68). Kas ma peaksin olema tulevane tugev maratoonar? Minu arvates VO2 max pole üldse nii tähtis näitaja, kui sellest räägitakse, sest mul ei ole kuskilt olulisi tulemusi ette näidata. Minu trennikaaslastel, väiksemate VO2 max-idega, on enamasti paremad tulemused. Kas treenin nii valesti/vähe?

Märgin juurde - max pulss: 199, anaeroobne lävi: 177-170, aeroobne läbi: 149-151. Võib-olla on VO2 max tingitud ka minu madalast kehakaalust (175cm ja 57kg)?

Loodan, et seda kommentaari keegi ka märkab ja viitsib vastata, sest tegemist on siiski suhteliselt aegunud postitusega. :)

Anonüümne ütles ...

anaeroobne lävi:177-179
mitte 177-170

Rivo ütles ...

puhtalt VO2 numbri põhjal ütleks, et eeldusi kestvusaladeks võiks sul olla. aga põhjalikumalt kommenteerida samas ei oska, seda saab ehk spordiarst ülevaatusel öelda, kas ja mis ala sulle sobib ning mis tulemusteni (ning kuidas) võid jõuda.

muide, vanus 17 tundub mahualadeks veel ka vähe ehk võtab aastaid, et põhja laduda. kuna ma ei tea su trenniajalugu, siis sellest ka midagi põhjalikumat siiski arvata ei oska:)

Anonüümne ütles ...

Αn impressive share! I have just fοrwarded this onto
a сo-worker who was doing a littlе rеsearch
on thiѕ. And he in fact ordеred me
dinnеr sіmply because I stumbleԁ upon it for
him... lol. So аllow me tо reword this...

. Thanks for the meаl!! But yeah, thanx foг spending some time to dіsсuss this
tоpic here on your site.

Look іnto my weblog - Pay Day Loans
Feel free to visit my website ... Pay Day Loans