kolmapäev, 3. oktoober 2007

Tehtud!

3.52.47. Tehtud! parafraseerides klassikuid :-) Ja eesmärk: alla nelja tunni, ka tehtud!

Ei oska kilomeeterhaaval seda teekonda kirjeldada, aga ühtteist õpetlikku õppisin küll. Jooks koosnes minu jaoks sisuliselt kahest osast - kuni 35nda kilomeetrini ja siis sealt edasi.

Kuni 35nda kilomeetrini mõtlesin endamisi, et pagan, kas see maraton on tõesti nii lihtne. Tõsi, kasutasin ka abivahendeid:
krampide vastu enne jooksu 2 soolatabletti, jooksu ajal, u 13ndal ja 27ndal kilomeetril ka ning krampid jäidki tulemata
joomisest - alates 10ndast lonks või paar iga 5-7 kilomeetri tagant
energiageel - 100 grammine pakk kolmes osas alates 21st kilomeetrist

Joosta oli imeliselt mõnus, jälgisin, et tempo oleks u 5.30 kilomeeter, mis viib lõpuaja kenasti alla nelja tunni. Tegelikult jooksin veel kiireminigi nii, 5.20 kanti kilomeeter. Terve tee rahva ergutused, suure massi sees, iga mõnesaja meetri tagant uus andambel (nii jazzu, rocki, trumme jne). Super! ainuke miinus, kuna startisin suht keskelt, oli vaja pidevalt leidlikkust, kuidas sujuvalt ja liigselt väsitamata mööda joosta, ikka vahest kõnniteedele hüpates jne.

Ja siis 35 kilomeeter. Mõtlesin, et enesetunne on hea ja mis see seitse kilomeetrit siis enam ära pole, väike lonks vett ja edasi. Ning siis läks raskeks. Kuskil 39-40ndal kilomeetril hakkas tekkima tunne, et mis oleks kui käiks veidi. Nii pagana raske. Ja aeg tuleb niikuinii alla nelja tunni. Seda enam, et päris mitmed otsustasid just enne lõppu käima hakata ning ahvatlus oli suur. Õnneks jäi tahtejõud peale ja venitasin lõpuni. viimased viis kilomeetrit jooksin u 6.10 kilomeeter.

Tagantjärele arvan, et probleeme tekitas ikka oma lollus. Oleks pidanud rahulikult 35ndal veel energiageeli manustama ning vajadusel veel korra, nt 39-40ndal. Ning ka vett tiba rohkem tarbima. Siis oleks ehk tempo suutnud kuskil 5.40 min/km tuuris hoida ning lõpuaeg alla 3.50 saada. Seega moraal: maraton saab läbi finishijoonel, mitte meetritki varem. Ning energiavarusid tasub täiendada kuni lõpuni.

Aga pärast jooksu vaarusin teiste lõpetajate seas, miskit medal kaelas. krahmasin kiirelt kaks topsi vett ja istusin seejärel maha ning toibusin minutit viis. Päris tervise tõi tagasi korraldajate jagatud energiabatoonike ja banaan ning rohkesti jooki. ning juba pool tundi pärast jooksu oli olemine enam-vähem, nagu ikka pärast pikka trenni. erinevus muidugi, et meeleolu oli laes. Tehtud!

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

esimese korra kohta ikka ülikõva. ja kokkuvõttes, teie meeskond esines ikka väga tublilt. siiani on vist eesti inimesel arusaamine, et maraton on ainult tippsportlastele. kes vähegi trenni viitsib teha, siis maratoni läbimine ei tohiks olla probleem ja seda selle tõestuseks on just äripäevakate ettevõtmine. loodetavasti toob teie julge ettevõtmine järgmisel aastal maratoni juurde uusi hulle. ise võtsin eesmärgiks 4h 15min ehk siis ca 6 min/km. esimene pool läks väga mõnusalt ja kergelt. poolel maal tekkis endalgi mõte, et äkki prooviks isegi alla 4 tunni saada, aga see mõte kadus juba 26-28km peal kui olemine läks suht raskeks. tempo küll ei langenud, aga jalad ei tahtnud enam nii palju liikuda kui alguse poole. kusagil 38km kuni lõpuni käis kõva võitlus, et mitte kõndima hakata. viimane sirge Brandenburgi väravateni oli ikka kohutavalt pikk ja raske. aeg tuli siis 4:09:13 (esimene pool 2:04 ja teine 2:05). järgmine aasta tahaks ikka alla 4 tunni ära joosta. peab ka proovima keemikute poolt välja töötatud geele ja batoone, ehk on isegi abiks. siiani olen vee, spordijoogi ja bannaniga hakkama saanud. ja muidugi tohutut energiat andsid pealtvaatajad ja muusikud. mõnes kohas mängit sellist head jazzu ja bossat, et jää seisma ja kuula kohe kauem.
jõudu ja treenimistahet Äripäeva rahvale ka edaspidiseks.

Raivo ütles ...

Samad sõnad.
Esimese maratoni kohta väga kõva aeg. Peale kolme nädala tagust SEB sügisjooksu tulemusi, mis andsid indikatsiooni meie tiimi võimetest, kardsingi ma sind kõige enam :P
Su trennigraafik oli vahepeal päris kõva mahuga. Su tõsist sportisuhtumist arvestades loodan, et kohtume maratonirajal millalgi veel :)

raimo ütles ...

Raivole. Ilmselt saaksin praegusest ajast veel korraliku trenniga u 10-15 minutit maha näpistada, ent tjah, kahtlen, kas see vaev end ära tasub.

Päris maratoonarit minust ikka ei saa, nagu märkis ka spordiarst, kelle juures mõni kuu tagasi end chekkimas käisin. Tema sõnul pole miskit lihaste ja kere ehitus sugugi mitte maratoonari oma ning soovitas midagi mõistlikumat teha :-)

Nii et Raivo, asjatu kartus, kihlvedu oleks olnud omal kohal, aga olenemata treeningmahtudest minu jaoks juba ette kaotatud :-)

Aga pean ka tunnistama samas, et arvasin, et kaotan Sulle, aga et Sa jooksed kolme-poole tunni kanti, see oli pigem üllatus. Ise oleksin pakkunud Sulle arvestades suvist vigastust jne aega kuhugi 3.40-3.45 tuuri. Seega, superhea tulemus Sul!!

raimo ütles ...

Lisan ka oma jooksu tempo 5 km lõikude kaupa (maratoni ametliku ajavõtuga)

5 km: 00:28:07
10 km: 00:54:32 / 00:26:26
15 km: 01:20:43 / 00:26:11
20 km: 01:47:02 / 00:26:19
25 km: 02:14:29 / 00:27:28
30 km: 02:42:28 / 00:27:59
35 km: 03:10:03 / 00:27:36
40 km: 03:39:23 / 00:29:20

nagu näha, oli alguses tegu mööda saamisega, kuni 25ndani päris hea tempo (21sel tegin geelipeatuse ning pagana kork ei tulnud kergelt lahti, kulutasin seal tublisti aega) ning siis hakkas kerge vajumine, mis 35 süvenes hüppeliselt.

Anonüümne ütles ...

paar pilti ka maratonist http://nagi.ee/photos/kamakaks/sets/42971/