esmaspäev, 25. veebruar 2008

palju õnne sünnipäevaks ja teised lood


Infrapunasaun, kulutab poole tunniga ca 500-600 kalorit. Foto: Indrek Susi, Äripäev.

Martti üleskutse ehk igamehe ultra jäi eile küll esialgsel kujul, ehk 25 km jalul ja lipates, küll ära, ent tegin selle kõik tasa basseinis. Lugemine läks küll juba alustaval sirgel sassi, ent 2,5-3 km tuli ikka ära. Mõtlesin veel enne vette sukeldumist, millise palvega kaaskannatajate poole pöörduda kui pärast kahte tundi 50 meetri edasi-tagasi mõõtmist basseinist välja tuleb aidata. Polnud nii hull ühti, sain oma jõududega minema. Pulssi üle 120 ei õnnestunudki saada, ka kroolides, järelikult taastav trenn.

Muidu õnnestus end jalahädadest hoolimata 4,5 tundi liikumises hoida, selg-kõht ja venitused ka. Lisan siia ühe trennikorrana ka infrapunasauna, mis on huvitav elamus. Istud ühel kohal paigal, aga pulss muudkui kiireneb. Ulatub lõpus 110-120 löögini minutis. Taastamiseks ja keha puhastamiseks tekitan ilmselt regulaarse külastuse. Plaanisin küll optimistlikult pärast seanssi veel sõuda või miskit muud tempokamat teha, aga administraator jäi selles küsimuses opositsiooni („maksimaalselt võid sa pärast mullivanni minna“).

Täna lähen sõudma. Kepsud on küll enamvähem korras, aga pigem olla veidi argu kui hulljulge ning mõned päevad veel hoian. Raske on - ilm on ilus ja soe ning sinul on valida kas spordihallis rohekaskollase seina või paaritunnise basseinipõhja vahtimise vahel.

Ja basseinis mõistan aegajalt, kuidas individuaalsport on pigem minu „kulutatud kalorike“, sest ikka on keegi, kes ujub üle raja liblikat või hakkab turvaga vaidlema, kas libedal basseinipõrandal tohib joosta või ujub sulle lihtsalt selga. Joostes on õnneks raja kulgemist võimalik valida ja sõudeski saab tegelikult Nõmme Ujulasse minna, kus seade akna äärde paigaldatud.

Edit: esimene diagnoos säärtele väidab, et vigastus ehk sai ühe harjutusega viga tehtud, mitte ületreeningust inspireeritud või miskit kroonilist. See mõnevõrra lohutab, sest see tähendab paranemist ehk ühekordset häda. Aga ametlik versioon siis järgmisel esmaspäeval. Eile proovisin ettevaatlikult 200 meetrit joosta ja täna on jälle veel parem kui eile. Vägev.

1 kommentaar:

Helen ütles ...

Mõnusmuhedalt kirjutatud. Kuigi mittejooksjad kiruvad, et küll see jooksmine on üks monotoonne tegevus, on ujumine tõesti ju veel hullem. Eriti 25 m basseinis edasi-tagasi ujudes. Nii et mina olen ka ses mõttes igati jooksmise pooldaja - ja just õues jooksmise. See umbse õhuga halli värk pole ikka päris see. Täna aga ujun ise ka ja eks seegi ole hea. Infrapunasauna teema on päris huvitav, seda võiks täitsa uurida nats.