reede, 12. veebruar 2010

sajab või kahesajab? või viiekümneb?

Talv. Foto: Julia-Maria Linna/ÄP

nädalapäevad maratonini ning ilm on hetkel mulle kõige muutuvam suurus, millest võib palju sõltuda (mõnus või piin). elu on näidanud, et mida enam ette ennustatakse, seda enam kõrvalekallet prognoosist tasub oodata. selle tõestuseks ka ilm.ee nädalakiri.

Neljapäeval-reedel püüab idapoolseid territooriume hõivata tulnukas Atlandilt, mis jõudnud Briti saartele, võib-olla koguni Põhjamerele. Meile toob selle tsükloni Läänemerele trüginud lohk pilves ja lumisema ilma. Õhutemperatuur tõuseb, kuid tuul peaks jääma lõunasse ning kagusse ning sula ei tule.

Kuna maratonipäevad jäävad 10 ööpäeva kaugusele, siis esialgne vähegi usaldusväärne prognoos pakub temperatuuri vahemikku –5...-20°C. Superarvutid jõuvad enne võistluspäevade saabumist arvutada veel 40 ja enam arengukäiku.


ehk vahemik -5 kuni -20 ütleb suusatajale, et eee Tartu Maraton toimub talvel :P

aga ilma peale mõtlen selle pärast, et suusad on küll määrimiseks proffide hoole all, kuid riietus ja muu varustus ning selle kaasa vedamine (ja sõiduks õige valimine) jääb sportlase hooleks. õnneks on viimased paar kuud pakkunud talve kõige erinevamaid nägusid ning üksjagu on erinevaid kombinatsioone-temperatuure-tuult jms katsetada saanud. järgmise nädala keskpaigas saab siis ehk lõpliku pildi, mida pühapäeva hommikult oodata.

4 kommentaari:

Raivo ütles ...

Ilm võib teha mida iganes, aga ütleme, et lume puuduse tõttu sel aastal küll enam Tartu Maraton ei saa ära jääda :)

Aga jah, heaks sõiduks võistlustel on vaja harjutada iga ilmaga - nii, et täna aga metsa tuisu ja tormi kätte viimast võtma ;)

Anonüümne ütles ...

Minul on igatahes parimad klassikamaratonid tulnud välja väga kehva ilmaga. Parimaks pean siiani 2007.a Haanja maratoni, mis kõll ei hiilanud millegagi aja poolest aga kaotus võitjale R.Olle vist oli kõigi aegade väiksem. Ilm oli siis 0 kuni +2 kraadi, tugev lörtsisadu, kohati madalamates kohtadezs sai sõita läbi pahkluudeni ulatuva jääkülma vee, libisemine ülisitt. Määrisin kliistriga mis andis mingigi pidamise....enamikul ei pidanud suusk üldse...mul jälje vahelt pidas suht norm, nii see sõit tuligi hästi välja. See oli veel selline sõit, et kui autoga kohale sõitsin, siis vaatasin veel Võrus, et kus ma siin sõitma hakkan??? Võrus oli maa must ja sadas vihma. 5-6km enne Haanjat läks järsku maa valgeks ja hakkas sadama lund ja lörtsi, tipus juba lund 25cm

Lauri

Anonüümne ütles ...

Prognoos muutus tublisti, nüüd siis väga tugev lumesadu nii L-P ja tugev kirde tuul, mis tähendab alates Kuutsemäelt vastutuult, lisaks külma -13C ja tuulekülma ligi -20C jagu.

Rivo ütles ...

vaatasin ka. pooldaks pigem sooja. -20 on halvim stsenaarium ilmselt. krõbe külm pole eriti istunud, vastutuul eriti. hoian veel pöialt, et ilm veidigi pöördub.