esmaspäev, 17. märts 2008

Hingamine

(väike ülesvõte meie Kullamaa ühistreeningult :-))

Aga asja juurde minnes: rääkige palun mulle, kas teil on mingi spetsiaalne rütm ja nipp hingamiseks jooksu ajal? Mul on selline probleem, et läbi nina ma joostes hingata ei oska, õhku jääb väheks lihtsalt. Nii ma siis hingan suhteliselt õhku ahmides ja läbi suu ja u 1-2 km pärast hakkab kõhus pistma. Tavaliselt läheb see pistmine üle, kui mõnda aega käega tugevalt küljelt kõhtu suruda ja sügavamalt hingata, aga vahel ei lähe ja siis on piin joosta...

Muuhulgas sain eile teada, et puusapildi järgi on kõik korras ehk luud valesti kasvanud ei ole vmt. Saan siiski suunamise taastusravisse ka, et mingeid harjutusi uurida ja küsida, mis vitamiine vmt peaksin võtma. Äkki tõesti pole puusad lihtsalt harjunud koormusega? Samas, viimati hakkas mul pärast paari rahulikku tantsu ka puusadel valus :S Imelik...

Ja üldse, täna valdas mind paanika, et millesse ma ennast ometi mässinud olen ja millal ma ometi korralikult treenima hakkan :-) Aga siis ma mõtlesin teie peale, kes te Berliinis hakkama saite, ja tundsin ennast kohe palju paremini!

Jõudu, jaksu ja tervist kõigile.

10 kommentaari:

Pips ütles ...

Ohoo, leidsin juba natuke hingamisjuttu ka teie varasematest postitustest, kui eelmine kevad alustasite.

Mina hingan sarnaselt Rivole kaks korda kiirelt sisse ja ühe pikema välja ehk hõhh-hõhh-hööööhh :) Aga siiski on raskusi rütmi hoidmisega, et hingamine õhu ahmimiseks ei muutuks. Vbla peaks sarnaselt Rambule mingit lauluviisi korrutama, kuni hingamine iseenesest tuleb ühes ja samas taktis... Aga kuidas väsides ilus rütmiline hingamine säilitada?

Helen ütles ...

No kui läheb õhku ahmimiseks, siis jooksed äkki liiga kiiresti? Eriti kui praegu vist põhja laod ja teed madala pulsiga jooksu? Kui ikka aeglaselt joosta, siis ei saa kuidagi ahmida, hingadki rahulikult. Proovi nii aeglaselt joosta, et ei ahmiks. No ja laulud ja omaette rääkimine on ka abiks - peaks nii üht kui teist suutma :)

Pips ütles ...

kusjuures, ma ei jookse kiiresti. võiks pigem öelda, et lausa aeg luubis :) aga mul tekib ikkagi tunne, et õhku jääb väheks. ehk siis aeg-ajalt pean hingama hästi sügavalt sisse ja see segab rütmi. aga eks ma vaatan, pole ju tegelikult eriti jooksnudki, lihtsalt esimesed tähelepanekud. praegu meenub, et lapsena ma hingasin pidevalt niimoodi, et mingi aja tagant hingasin jube sügavalt sisse ja ema küsis, et miks ma niimoodi õhku ahmin. ilmselt ma muutungi mingi hetk hingates laisaks ja siis selle kompenseerimiseks pean vahepeal rohkem hapnikku kopsudesse tõmbama... vajab harjutamist.

Rivo ütles ...

sekundeerin Helenile, rahulikud otsad nii aeglaselt, et saad rääkida või vabalt nätsu närida. see peaks ka hingamisele kaasa aitama.

rütmi aitab säilitada kas samm või näiteks muusika. ja, kui vahepeal tahtmine sügavamalt tõmmata, siis see ka okei. olen tempojooksul täheldanud, et kiiresti joostes korrigeerin vahel rütmi sügavamate hingetõmmetega.

eks hingamine väsides kiirene ent rütmi püüa jälgida, nii pääsed pistmisest.

millesse end mässisid? ma küsin sult seda uuesti pärast esimest maratonifinishit;)

Kaido ütles ...

Mina sätin hingamise sammude järgi. Vastavalt tempole ja sammude kiirusele siis reguleerin kui vaja. Näiteks 3 sammu sisse ja 3 sammu välja. Just niimoodi rütmiliselt hingangi. Võib ka 2 ja 2 või 2 ja 3. Nii nagu paras tundub, aga igal juhul proovin leida tempole sobiva rütmi ja siis seda hoida. Minu jaoks toimib.

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Raivo ütles ...

Ise ma pööran hingamisele väga vähe tähelepanu. Peast ei oskagi hoobilt öelda mis rütmiga ma liigun - proovin järgi...Nii, vastus on; sama mis sul - ehk siis kaks kiiret sisse ja üks pikk välja :)
Kordan mida eelkõnelejad on öeldnud. Algul tuleb joosta nii, et sa tunned ennast võimalikult mugavalt ehk siis veidi käimisest kiiremini. Ma arvan, et siis leiab organism ise ka enda jaoks parima hingamistehnika.
PS! Ma olen kindel, et sa saad maratoniga hakkama :) Küll sa ise ka hiljemalt 7 kuu pärast oled.

BBH ütles ...

Käitun raivo'ga suhteliselt sarnaselt. Olen täheldanud, et kui hingamise üle joostes mõtlen, siis hakkab sageli pistma. Parem on mõtted hingamiselt eemal hoida ja lasta kehal ise sobiv rütm leida.

Üldiselt hingan ka ilmselt kaks kiiret sisse ja üks välja, kuid see sõltub rohkem hetkeseisust. Vahel nõuab keha teistpidi.

Anonüümne ütles ...

Täpselt nagu praegu arvuti taga istudes, ei tohiks ka joostes tekkida küsimust kuidas hingata.Kui tekib-on järelikult tempo liiga kõrge; kui on hapnikupuudus ei aita rütmi sättimine ega suu ja/või nina kaudu hingamine.
Hingamise rütm jooksu ajal tekib iseenesest-nii ma ei teagi täpselt öelda milline see minu rütm on..(jooksjastaazi üle 20 aasta)