kolmapäev, 19. märts 2008

Muusikas on midagi



iPod, üks võimalus muusikat jooksule kaasa võtta. foto Maris Ojasuu, ÄP.

Kui neli-viis aastat tagasi jooksuga lähedalt tutvusin, tavatsesin kohtingutele ka muusika kaasa võtta. Ent peagi hakkas see rütmi segama ning mõneks ajaks loobusin ja leppisin tänavamüra ning autode pakutavaga.

Eelmisel aastal aga avastasin uuesti muusika. Vist juhtus see hallis, kus mitutkümmet ringi mõõta oli protsess mõnevõrra nauditavam kui end muusikaga veidi ümbrisest välja lõigata ja oma mõtteid mõlgutada.

Muusika seetõttu, et see lõikab segajaid vähemaks ja saab endale keskenduda, mõelda omi mõtteid ning suunab jooksule keskenduma, mitte pendeldada pidevalt teiste maailmade vahel. Eriti oluline just spordihallis, kus ringil teisigi lippajaid ning segajaid rohkem.

Stiilidest kuulan ambienti ja chillouti, veidi ka kergemat house`i. Esimesed kaks erinevad üksteisest peamiselt selleläbi, et esimene on unistavam. Eraldi lugude asemel pean lugu mixidest – lood tunni-poolteise pikkuseks soolikaks kokku panduna. Ühelt poolt aitab see rütmi säilitada, teisalt on mixi stiililine nägu sama ehk tempo ei muutu.

Ambient ja chill peamiselt seetõttu, et tegemist on vähe esiletükkivate stiilidega, mis tähendab, et muusika kõrvas ei hakka domineerima. Oluline näiteks raskel jooksul, näiteks tempojooksul, kus iga häirivus rikub nii tempot, rütmi kui emotsionaalset seisundit.

Igatahes, siin paar soovitust, kust end jooksu ajaks muusikaga varustan.

DJ River – rootsi päritolu noor DJ, kelle muusikavalik seinast seina, ent tema chillout ja ambient on ühed pidevamad

Truehouse.ch – ehkki nimi viitab veidi tempokamale valikule, pakub too produktsioonifirma ka jazzilikumaid ja rahulikumaid muusikaribasid. Lisaks lehel olemasolevale leiab sealt ka viited arhiivile, kus kuni viie aasta loomingut omal alla laadida saab. Soovitus – seeria Chill ja Lou Lamari tegemised.

siin ka üks spetslehekülg, mis pakub jooksmiseks muusikat.

Kommentaare ei ole: